Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Bm-Luuydintutkimus, MGG- ja rautavärjäys (2269 Bm-MGGFe )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

17.11.2021

Tekopaikka

Fimlab oy (03) 3117 5477, fax (03) 3117 4385.

Indikaatiot

Hematologisten tautien (anemiat, leukemiat, myelodysplastiset syndroomat yms.) selvittely ja seuranta.

Esivalmistelut

Avustavan labotatoriohoitajan tilaaminen tapahtuu Vihta ajanvarausohjelmasta ja valitsemalla palvelu Hoitoyksiköiden käyttöön Luuydintutkimus ja toimipiste Vaasan keskussairaalan osastojen näytteet. Ajanvarausajat ovat klo 10 ja klo 13, ajanvaraus tehdään edellisenä päivänä klo 14 mennessä. Päivittäin on lisäksi kaksi päivystysaikaa klo 12:30 ja klo 14:00, näistä soitetaan hematologian työpisteeseen puh. 2516.

Atk-tilaus suoritetaan näytteenoton jälkeen, koska tilauksen yhteydessä ilmoitetaan punktion kohta ja punktaatin ulkonäkö. Tilauksen yhteydessä ilmoitetaan myös lääkärin nimi ja puhelinnumero sekä potilaan kliiniset tiedot lausujaa varten.

Tämän tutkimuksen lisäksi on erikseen tilattava 10830 B -TVK+R ja 10102 B -Sively sormenpääveren sivelyvalmisteita varten.

Menetelmä

Luuydinaspiraation puristenäytteiden ja tarvittaessa perifeerisen veren sivelyvalmisteen värjäys MGG- (Bm- ja ?? ja rautavärjäyksellä (Bm-) ja mikroskopointi. Rautavärjäys tehdään hemosideriinivärjäystekniikalla (Heilmeyerin mukaan).

Tekotiheys

Arkisin ma-pe.

Tulos valmiina

Tulos on valmiina 2-4 arkipäivän kuluttua.

Näyteastia

Luuydinaspiraatin näytteenottovälineet, ruiskut, kellonlasit, sitraattitipat, objektilasit, kuljetuskotelot.

Näytteenotto

Lääkäri ottaa luuydinaspiraatin. Luuydinaspiraatista tehdään välittömästi vähintään 6 kpl puristevalmisteita ja 3 sivelyvalmistetta. Sormenpääverestä tehdään 3 sivelyvalmistetta. Objektilasit merkataan lyijykynällä (nimi, henkilötunnus, osasto ja näytteenottopvm). Tutkimustarrat liimataan kuljetuskoteloihin.

Näyte (minimi)

2 ml luuydinaspiraattia.

Ohje laboratoriolle

Perifeerisen veren sivelyvalmisteet (3kpl), TVK+retikulosyytti-vastaukset IPUlta ja B -TVK+R -näyte lähetetään yhdessä luuydinlasien kanssa. Myös käsidiffi faksataan Fimlabiin jos se tehdään.

Näytteen säilytys

Puristevalmisteet on valmistettava nopeasti. Objektilaseilla kuivattuna puristevalmisteet säilyvät hyvin.

Viitearvot

Lausunto

Tulkinta

Hematologi antaa tulkinnan lausuntona. Lausunnon alussa näkyvät atk-tilauksen yhteydessä annetut tiedot. Lausunto sisältää hematologin arvion luuydinaspiraatin MGG- ja rautavärjäyksestä ja sivelyvalmisteesta. Tarvittaessa hematologi tilaa erikoisvärjäyksiä.

Yhteyshenkilöt

Kemisti Jukka Salminen p. (06) 213 2529

Muutokset

*29.7.2019 Uusi tutkimus 10102 B -Sively.
*17.11.2021 Uusi ajanvarausohjelma.