Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

S -Prolaktiini (2507 S -PRL )

Tarkistettu

25.10.2016.

Tekopaikka

Seinäjoen keskussairaala /06-415 4717.

Yleistä

Prolaktiini on hypofyysin etulohkon erittämä hormoni, joka säätelee sukurauhasten toimintaa ja vaikuttaa rintarauhasten kehitykseen ja maidon eritykseen. Eritys on pulsatiivista ja noudattaa vrk-rytmiä. Hypotalamus inhiboi prolaktiinieritystä ja tämän vuoksi hypofyysin ja hypotalamuksen välinen vaurio nostaa prolaktiinipitoisuutta. Myös estrogeenit ja FSH stimuloivat prolaktiinieritystä. Prolaktiini on korkea raskauden ja imetyksen aikana, samoin sikiö- ja neonataalikaudella, mutta lapsuusiässä matala ja nousee vasta puberteetissa aikuisten tasoon. Miehillä S -PRL on matalampi kuin naisilla. Vrk:n aikana prolaktiini on korkeampi yöllä ja aamulla ja laskee iltaan mennessä.

Indikaatiot

Aivolisäkkeen tautien (kasvaimet) diagnostiikka ja seuranta. Infertiliteetin, oligo- ja amenorrhean, galaktorrhean, gynekomastian ja impotenssin tutkiminen.

Esivalmistelut

Prolaktiinilla on merkittävä vuorokausivaihtelu. Potilaan on oltava valveilla 3 h ennen näytteenottoa. Näyte on otettava klo 10-14.

Potilasohje

Prolaktiinipitoisuuteen vaikuttavat lääkkeet jätettävä pois 1-2 viikkoa ennen näytteenottoa lääkärin valvonnassa.

Menetelmä

Elektrokemiluminesenssi-immunomääritys (ECLIA).

Tekotiheys

Ma-pe.

Tulos valmiina

4 päivän kuluessa.

Häiriötekijät

Useat lääkkeet vaikuttavat fysiologisesti prolaktiinipitoisuuteen.

Näyteastia

4 ml seerumigeeliputki.

Näytteenotto

Näyte otetaan klo 10-14 välisenä aikana. Poikkeava näytteenottoaika kirjataan potilastietoihin.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 7 vrk +5 °C, pitempiaikainen säilytys -20 °C.

Näytteen lähetys

Huoneenlämössä, jos 24 tunnin sisällä perillä, muutoin kylmälähetyksenä.

Aluenäytteenotto

Huoneenlämmössä jos perillä samana päivänä.

Viitearvot
Naiset: 109 - 557 mU/l
Miehet: 73 - 407 mU/l
Sama menetelmä (=tulostaso) on ollut käytössä 1.4.2009 lähtien.
Tulkinta

Hyperprolaktinemiaa aiheuttavat hypotalamuksen ja hypofyysin varren vauriot, aivolisäkkeen taudit, tai kasvaimet, kuten mikroadenooma tai adenooma (prolaktinooma, akromegalia). Korkeita pitoisuuksia tavataan myös primaarisessa hypotyreoosissa, uremiassa, essentiellissä hypertensiossa, PCO-taudissa ja paraneoplasioissa. Fertiili-ikäisillä naisilla hyperprolaktinemia johtaa keltarauhasen toiminnan vajaukseen ja amenorrheaan, ja kliinisinä oireina on infertiliteetti, kuukautishäiriöt, hirsutismi ja maidon eritys (galaktorrhea). Miehillä hyperprolaktinemiaan liittyy infertiliteetti, impotenssi ja libidon aleneminen. Useat lääkkeet aiheuttavat korkeita prolaktiinipitoisuuksia (dopamiiniantagonistit, fenotiatsidit, butyrofenonit, sulpridi, bentsamidi, metoklopramidi, trisykliset antidepressantit, reserpiini, metyylidopa, estrogeenit ja H2-reseptorisalpaajat). Prolaktiinia alentavat mm. bromokriptiini ja apomorfiini.

10 - 25% hyperprolaktinemiatapauksista johtuu makroprolaktiinista. Näillä potilailla ei yleensä ole hyperprolaktinemian oireita. Ks. myös 0753 S -PRLmakr.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Katja Viitala p. 041 730 4070

Muutokset

*25.10.2016 Näytteenottoaikamuutos