Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6840"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
18.8.2015
Fimlab Vaasa/Kemian laboratorio
Virtsahappo (uraatti) on puriinien hajoamistuote, joka elimistöstä eritetään virtsaan. Aktiivinen eritys tapahtuu munuaisten distaalisissa tubuluksissa. Uraatti on huonoliukoinen ja saostuu helposti virtsateihin, kun pH laskee alle 6:den. Virtsan uraattipitoisuudesta, diureesista ja happamuudesta riippuen se aiheuttaa kivitaipumusta, jopa nefropatiaa, jos saostuminen on runsasta ja pitkäaikaista.
Kihti-, munuais- ja virtsakividiagnostiikka.
Yleinen vuorokausivirtsan keräysohjeistus Dygnsurinsamling tai Vuorokausivirtsan keräys. Keräyksen aikana keräysastia säilytettävä jääkaappilämpötilassa.
Fotometrinen entsymaattinen.
Arkisin (ma-pe).
Samana päivänä.
Levodopa, metyylidopa ja kalsium dobesilaatti aiheuttavat virheellisen matalia tuloksia.
2.5 l keräysastia. Keräysastiat tilataan keskusvarastosta, poliklinikkapotilaat hakevat näytteenottoyksiköistä.
Keräysastia säilytetään keräyksen ajan huoneenlämpötilassa, ei jääkaapissa. Keräyksen päätyttyä keräysaika kirjataan ja keräysastia toimitetaan laboratorioon.
4 ml vrk-virtsaa.
Virtsatilavuus (ml) mitataan punnitsemalla. Keräyksen jälkeen keräysastiaan lisätään 10 ml 1 mol/l NaOH-liuosta, virtsa sekoitetaan, annetaan seistä 10 min ja otetaan 1-4 ml:n näyte lisäaineettomaan 5/4 ml Vacuetteputkeen (valkoinen korkki). Jos virtsamäärä on alle 1 litra NaOH-säilöntäainetta käytetään 1 ml/100 ml keräysvirtsaa. Putki sentrifugoidaan eritelaboratoriossa ja viedään analysoitavaksi.
Näyte säilyy 4 vrk NaOH-käsiteltynä huoneenlämpötilassa. Ei saa säilyttää jääkaapissa.
NaOH-käsitelty näyte lähetetään huoneenlämmössä.
3-6 mmol
dU-Uraatti kohoaa leukemian, kihdin, virushepatiitin, polysytemia veran, sirppisoluanemian ja em. tautien lääkehoitojen yhteydessä. Katso myös 4533 P-Uraat.
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*10.9.2024 Linkattu Fimlabin ohjekirjaan.