Vaasa, laboratorio-ohjekirja

B -Veren sopivuuskoe (2935 B -XKoe )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

5.10.2022

Analysoiva laboratorio

Fimlab Vaasa/Verikeskus/(06) 213 2522

Lähete

Tilataan WebFimlab My+ sovelluksella, kun se on mahdollista. Katkon aikana ja muualla kuin Vaasan keskussairaalassa voidaan käyttää Fimlabin verivalmisteiden ja verensiirtotutkimusten tilauslomaketta på svenska ja suomeksi.

Yleistä

Veren sopivuuskokeella (Xkoe, Xtest) tutkitaan, onko potilaalla veriryhmävasta-aineita siirrettäväksi aiottuja punasoluja kohtaan. Potilaista 95% ei tarvitse sopivuuskoetta, sopiva verivalmiste löytyy veriryhmämäärityksen (2951 E -ABORh) ja veriryhmävasta-aineseulonnan (2953 P -VrAb-O) perusteella. Sopivuuskokeen yhteydessä tarkistetaan aina myös veriryhmä uudelleen.

Potilaat, joille sopivuuskoe on edelleen tarpeellinen:

Indikaatiot

Punasolusiirto tai -varaus.

Esivalmistelut

Sopivuuskoe voidaan tilata vain samanaikaisen erytrosyyttitilauksen yhteydessä. Tilaus on voimassa yhtä kauan kuin sopivuuskoe (5 vuorokautta).

Menetelmä

Immunologinen, geelisentrifugaatio.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus.

Tulos valmiina

Tulos on valmis aikaisintaan 30-40 min kuluttua näytteen saapumisesta laboratorioon.

Näyteastia

6 ml EDTA-putki (tumma lila korkki). Pienet lapset 0.5 ml mikro-EDTA-putki (Microtainer, liila korkki).

Näytteenotto

Näytteenottaja vastaa potilaan henkilöllisyyden toteamisesta ja kirjoittaa nimensä tutkimustarraan.

Veriryhmämääritys (2951 E -ABORh) ja sopivuuskoe (2935 B -Xkoe) tulee tehdä eri näytteistä, jotka on otettu eri kerroilla ja eri näytteenottajien toimesta.

Tästä voidaan poiketa vain lääkärin päätöksellä hätätapauksissa (ja pikkulasten kohdalla), mutta silloinkin tulee kahden eri henkilön varmistua potilaan henkilöllisyydestä ja kirjoittaa nimensä kummankin putken tutkimustarraan.

Näyte (minimi)

4 ml laskimoverta EDTA-putkeen. Pieniltä lapsilta 1 ml laskimoverta EDTA-putkeen tai 500 µl laskimoverta mikro-EDTA-putkeen.

Näytteen säilytys

5 vrk jääkaapissa + 5 °C.

Tulkinta

Sopivuuskoe on voimassa 5 vuorokautta näytteenottoajankohdasta.

Ne punasolupussit, jotka antavat sopivuuskokeessa negatiivisen reaktion, voidaan antaa potilaalle. Sopiviksi todetut pussit varataan potilaalle (nähtävissä atk:lla verentilausohjelman kautta). Sopivuuskokeen tulos näkyy rahtikirjalla, joka seuraa punasolupussin mukana. Verensiirrosta vastaavan henkilön tulee tarkistaa se ennen verensiirtoa.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*29.09.2005 tutkimus sisältää sekä B -XKoe että 4577 P -VRAb-O.
*01.06.2006 käyttöön uusi VKS, Verivalmisteiden ja verensiirtotutkimusten tilauslomake, kun tilaus ATK:lla ei ole mahdollista.
*19.12.2006 Veriryhmä/Verensiirrot-lomaketta (ns. tippalehti) ei enää toimiteta laboratorioon. Sopivuuskoe tulee tilata aiemmalle ajalle kuin punasolujen tarveajankohta (Veritilaus-ohjelmaan). Effica-laboratoriossa ei saa olla yhtä aikaa P -VRAb-0 ja B -XKoe-tilausta.
*13.11.2014 Putki muutos.
*10.3.2017. Poistettu lause koskien kiertojen välistä näytteenottoa.
*5.10.2022 Type & screen-käytäntö