Vaasa, laboratorio-ohjekirja

E -Veriryhmä ja Rh (2951 E -ABORh )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

11.10.2022

Analysoiva laboratorio

Fimlab Vaasa/Verikeskus/(06) 213 2522

Lähete

Tilataan Lifecareen, kun se on mahdollista. Katkon aikana ja muualla kuin Vaasan keskussairaalassa voidaan käyttää Fimlabin verivalmisteiden ja verensiirtotutkimusten tilauslomaketta på svenska ja suomeksi.

Yleistä

Veriryhmämäärityksessä tutkitaan monoklonaalisilla vasta-aineilla ABO-veriryhmäjärjestelmän antigeeneista A ja B sekä Rh-järjestelmästä D-antigeeni. Täydellinen veriryhmämääritys edellyttää lisäksi ABO-järjestelmän isoagglutiniinien tutkimista potilaan plasmasta, mikä tapahtuu A- ja B-testisoluilla.

ABO-isoagglutiniineja alkaa ilmaantua vereen vasta noin 6 kuukauden iässä. Ennen sitä voidaan lapsen veriryhmä määrittää vain punasolujen pinta-antigeenien perusteella. Näin määritettyä veriryhmää ei viedä veriryhmärekisteriin, vaan se täytyy määrittää myöhemmin uudelleen.

Indikaatiot

Punasolu-, jääplasma- tai trombosyyttisiirto, niiden valmistelu ja puuttuva veriryhmätieto.

Esivalmistelut

Veriryhmä tulee määrittää hyvissä ajoin ennen suunniteltua leikkausta tai odotettavaa verensiirtoa.

Menetelmä

Agglutinaatiomenetelmä.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus.

Tulos valmiina

Tekopäivän aikana. Tarvittaessa voidaan yksittäisiä tutkimuksia vastata tunnin sisällä. Tulosta ei ilmoiteta puhelimitse.

Näyteastia

4 ml EDTA-putki (pinkki korkki) tai 0.5 ml mikro-EDTA-putki (Microtainer, liila korkki).

Näytteenotto

Laboratorio ottaa näytteen. Näytteenottaja vastaa potilaan henkilöllisyyden toteamisesta ja kirjoittaa nimensä tutkimustarraan. Veriryhmämääritys (2951 E -ABORh) ja sopivuuskoe (2935 B -Xkoe) tulee tehdä eri näytteistä, jotka on otettu eri kerroilla ja eri näytteenottajien toimesta.

Tästä voidaan poiketa vain lääkärin päätöksellä lähinnä hätätapauksissa (ja pikkulasten kohdalla), mutta silloinkin tulee kahden eri henkilön varmistua potilaan henkilöllisyydestä ja kirjoittaa nimensä kummankin putken tutkimustarraan.

Näyte (minimi)

4 ml laskimoverta EDTA-putkeen. Pieniltä lapsilta 1 ml laskimoverta EDTA-putkeen tai 500 µl kapillaari- tai laskimoverta mikro-EDTA-putkeen.

Näytteen säilytys

1 vrk huoneenlämmössä.

Tulkinta

ABO Rh(D) -veriryhmä vastataan veriryhmärekisteriin. Veriryhmä pysyy pääsääntöisesti samana koko eliniän. Kantasolusiirron seurauksena veriryhmä voi vaihtua.

Lasten veriryhmiä, joita ei ole määritetty täydellisesti (ks. Yleistä) sekä sellaisten henkilöiden veriryhmiä, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta, ei viedä veriryhmärekisteriin. Nämä vastataan ainoastaan leimaamalla veriryhmätieto Veriryhmä/verensiirrot-lomakkeelle ja tällä tavoin vastattua veriryhmää käytetään verensiirroissa vain tilapäisesti.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*13.11.2014 Putkimuutos.
*11.10.2022 Fimlabin tilauslomake.