Vaasa, laboratorio-ohjekirja

B -Neutrofiilit (3238 B -Neut )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

22.12.2022

Analysoiva laboratorio

Fimlab Vaasa/Kemian laboratorio/(06) 213 2520, Pietarsaaren sairaalan laboratorio/(06) 786 2260.

Yleistä

B -Neut-tulos ei ole kaikissa tapauksissa aivan sama kuin B -TVK tutkimuksesta saatu neutrofiilimäärä. B -Neut tulos sisältää myös epäkypsiä neutrofiilisarjan soluja (lähinnä metamyelosyyttejä ja myelosyyttejä). Se heijastaa kuitenkin erinomaisen hyvin neutrofiilisarjan solujen antimikrobikapasiteettia. Mikäli granulopoieesin nuoruusmuotojen esiintymisellä tai osuudella leukosyyttien erittelyjakaumassa on merkitystä potilaan diagnostiikassa tai hoidon seurannassa, suositellaan käytettäväksi B -TVK-tutkimusta, jossa varhaismuodot eritellään erikseen mikäli niitä todetaan merkittäviä määriä.

Indikaatiot

Haluttaessa tietää veren neutrofiilien määrä ilman, että koko erittelyjakaumalla olisi merkitystä, esimerkiksi solunsalpaaja-, kasvutekijä- tai muun lääkehoidon yhteydessä. Infektio-oireisen potilaan leukosytoosin päivystysluonteinen selvittely tilanteissa, joissa B-Diffi-tulos ei ole nopeasti käytettävissä.

Esivalmistelut

B -Neut sisältää myös B -PVK tutkimuksen, jos tutkimus tehdään Vaasan tai Pietarsaaren laboratorioissa. Muussa tapauksessa tehdään myös erillinen B -PVK-pyyntö.

Tekotiheys

Päivittäin. Päivystystutkimus Vaasassa ja Pietarsaaressa.

Linkit

Fimlab ohjekirjasivu.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*22.4.2021 Uusi tutkimusrakenne.
*22.12.2022 PVK sisältyy tutkimukseen vain jos tekopaikka on Vaasa tai Pietarsaari.