Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6649"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
24.10.2024
Fimlab Vaasa/Kemian laboratorio
Kroonisissa degeneratiivisissa aivotaudeissa ja keskushermostotulehduksissa muodostuu IgG:tä paikallisesti intratekaalitilassa tulehdusprosessiin liittyen. Tämän seurauksena Li-IgG:n suhde Li-Albumiiniin kohoaa. Plasman proteiinien muutokset saattavat haitata selkäydinnesteen IgG:n ja albumiinin suhteen tulkintaa. Virhe eliminoidaan siten, että sekä plasmasta että selkäydinnesteestä määritetään IgG- ja albumiinipitoisuudet ja näiden perusteella lasketaan Li-IgG-indeksi = (Li-IgG/Li-Alb)x(P-Alb/P-IgG).
Neurologisten tautien diagnostiikka (MS-tauti, borrelioosi, herpes Simplex-enkefaliitti, neurosarkoidoosi, neurosyfilis, SLE, SSPE).
Hoitoyksikkö tilaa tutkimuksen sähköisesti ja toimittaa potilaan tunnisteella merkityn likvor-näytteen laboratorioon välittömästi näytteenoton jälkeen. Laboratorio tulostaa tutkimuksen tarrat laboratoriotietojärjestelmästä ja ottaa verinäytteen.
Arkipäivisin.
säilöntäaineeton 5/4 ml Vacuette tuotenumero 454001 (valkoinen korkki) likvorinäytteelle ja Li-hepariini geeliputki plasmanäytteille.
Likvorin verikontaminaatiota on varottava. Makroskooppisesti verinen näyte on tutkimukseen sopimaton.
0.5 ml selkäydinnestettä ja 1 ml plasmaa.
Näytteet säilyvät jääkaapissa viikon, pakasteena pidempään.
Voidaan lähettää huoneenlämpöisenä, jos perillä saman vuorokauden aikana, muutoin kylmälähetys.
Enintään 0.7
Viitearvomuutos 10.6.2020: aiemmat viitearvot 0.2 - 0.7.
Likvorissa tapahtuvan paikallisen IgG-synteesin yhteydessä Li-IgG kohoaa suhteessa Li-Albumiiniin ja Li-IgG-Ind muuttuu poikkeavaksi. Lievästi kohonneita Li-IgG-Ind-arvoja tavataan veri-aivoesteen vaurioissa (vuodot, kasvaimet, tulehdukset), joissa arvot jäävät useimmiten kuitenkin alle 0.9. Kun Li-IgG-Ind on yli 1.0 on lähes aina kyse paikallisesta intratekaalisesta immunoglobuliinituotannosta. Tyypillisesti selvästi kohonneita Li-IgG-Ind-arvoja tavataan n. 80-90% multippeliskleroosissa (MS), SSPE:ssa, neurosyfiliksessä, neurosarkoidoosissa, Lymen taudissa ja muissa keskushermostoinfektioissa, joihin liittyy paikallinen immunoglobuliinivaste. Lisätutkimuksena epäselvissä tapauksissa voidaan käyttää tutkimusta (6168 Li-IgG-Oc).
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*2.1.2020 Tarvitut plasma- ja likvortutkimukset on yhdistetty samaan tutkimuspyyntöön.
*10.6.2020 Viitearvomuutos.
*24.10.2024 Hoitoyksikkö tilaa tutkimuksen sähköisesti ja toimittaa potilaan tunnisteella merkityn likvor-näytteen laboratorioon välittömästi näytteenoton jälkeen. Laboratorio tulostaa tutkimuksen tarrat laboratoriotietojärjestelmästä ja ottaa verinäytteen.