Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Li-Herpes simplex virus, nukleiinihappo (kval) (4404 Li-HSVNhO )

Tarkistettu

24.11.2017

Tekopaikka

TYKS Laboratoriotoimialue/mikrobiologia: p. (02) 313 9163, vastauskyselyt p. (02) 313 9164.

Yleistä

Menetelmä on ensisijaisesti tarkoitettu viruksen osoittamiseen likvorista. Rakkula- ja silmän sidekalvonäytteille sekä verinäytteille pyydetään tutkimus 1860 -HSVNhO.

Indikaatiot

Keskushermoston HSV-infektioepäilyt, erityisesti meningiitit, enkefaliitit ja myeliitit sekä vastasyntyneiden infektiot.

Esivalmistelut

Lisäksi suositellaan virusviljelynäytteen ottamista (2975 -VirVi).

Menetelmä

Polymeraasiketjureaktio (PCR)

Tekotiheys

Arkipäivisin.

Näyteastia

6 ml lisäaineeton muoviputki (BD 368501, vaaleanruskea korkki). Putkea ei saa availla eikä näytettä saa kaataa putkesta toiseen.

Näytteenotto

Näytettä otettaessa on kiinnitettävä erityistä huomiota kontaminaation välttämiseen. Kaikkien näytettä käsittelevien on ennen putken sulkemista käytettävä kertakäyttöhansikkaita ja hengitysmaskia. Pistoskohta on desinfioitava etanolilla tms. pyyhkien. Näytettä ei saa käsitellä henkilö, joka parhaillaan potee HSV-kynsivallintulehdusta tai huuliherpestä.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) likvoria.

Näytteen säilytys

PCR-näyte toimitetaan laboratorioon mahdollisimman nopeasti. Näytettä voidaan säilyttää jääkaappilämpötilassa tilapäisesti (1-3 vrk), pitempiaikainen säilytys pakastettuna. Jos näyte pakastetaan, se on myös lähetettävä pakastettuna.

Näytteen lähetys

Näyte lähetetään mahdollisimman pian kylmälähetyksenä. Viikonloppuna otettu näyte heti maanantaina. Pakastettu näyte lähetetään pakastettuna. Näyte on lähetettävä alkuperäisessä näyteastiassa, joka ei saa kontaminoitua.

Tulkinta

POSITIIVINEN/NEGATIIVINEN. Normaalisti negatiivinen. Positiivinen tulos on viitteellinen keskushermoston HSV-infektion suhteen. Vääriä positiivisia tuloksia aiheuttaa näytteen kontaminoituminen. Nämä ja tutkimuksen tuottamat epävarmat positiiviset tulokset voidaan poissulkea viljelytutkimuksella 2975 -VirVi.

Selkäydinnestenäytteestä tehtävä nukleiinihapon osoitus on ensisijainen menetelmä keskushermoston herpes simplex (HSV) -virusinfektioiden osoittamiseksi. Enkefaliitti- ja meningiittitapauksissa HSV löytyy varmimmin ensimmäisen ja toisen sairausviikon aikana. Asikloviirihoito ei heikennä PCR-testin diagnostista osuvuutta. PCR-menetelmä tunnistaa ja tyypittää herpes simplex tyypin 1 ja 2 virukset (HSV-1 ja HSV-2).

Yhteyshenkilöt

Mikrobiologi Roosa Savolainen p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. (06) 213 2840.

Muutokset

*24.11.2017 Tekopaikkamuutos