Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Kreatiinikinaasi, MB-alayksikkö, massa (4525 P -CK-MBm )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

21.04.2010.

Tekopaikka

Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 2132519

Yleistä

Kreatiinikinaasi katalysoi kreatiinin fosforylaatiota ja sitä tarvitaan solun ATP-pitoisuuden ylläpitoon. Entsyymi on dimeeri, jossa on kaksi erilasta alayksikköä M ja B, jotka muodostavat kolme erilaista isoentsyymiä MM, MB ja BB. Sydänlihaksessa on runsaasti (15-42% kokonaismäärästä) MB-isoentsyymiä ja sitä vapautuu sydänlihaksen vauriossa verenkiertoon. Luurankolihaksessa MB-isoentsyymiä on alle 4% ja siten luurankolihasvaurion (rhabdomyolyysi, lihasdystrofiat, myosiitit ja palovammat) yhteydessä vapautuu myös MB-isoentsyymiä.

Indikaatiot

Sydäninfarktidiagnostiikka, erityisesti uusintainfarktin epäily.

Menetelmä

Immunokemiallinen, elektrokemiluminesenssi (ECLIA).

Tekotiheys

Päivystystutkimus.

Häiriötekijät

Näytteen CK-MBm pitoisuus on erittäin lämpötilaherkkä: jo 1 tunti +32°C laskee pitoisuutta yli 10%. Tutkimus saattaa antaa vääriä positiivisia tuloksia potilailla, jotka ovat saaneet monoklonaalisia anti-hiirivasta-aineita (HAMA) tai biotiinihoitoa (yli 5 mg/päivä annoksin). Biotiiniannoksen jälkeinen näyte tulee ottaa aikaisintaan 8 tuntia viimeisestä annoksesta.

Näyteastia

Li-hepariini geeliputki (vihreä korkki).

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) hepariiniplasmaa.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy 4 tuntia 18-23°C, 8 tuntia jääkaapissa ja 3 kuukautta pakasteena.

Aluenäytteenotto

Plasma voidaan lähettää kylmälähetyksenä, mikäli perillä 8 tunnin kuluessa, muutoin pakastelähetys.

Viitearvot

Normaali: 0-5 µg/l
Pieni sydänlihasvaurio (Minor Myocardial Damage): 5-10 µg/l
Akuutti sydäninfarkti
(Acute Myocardial Infarction):
yli 10 µg/l

Tulkinta

Sydäninfarktissa CK-MB:n pitoisuus nousee 3-8 tunnin kuluessa rintakivun alusta. Huippupitoisuus saavutetaan 12-24 tunnin kuluessa ja pitoisuus normalisoituu 24-48 tunnissa. Onnistuneen tukoksen liuotushoidon seurauksena huippuarvo nähdään noin 12 tunnin kuluessa ja paluu normaaliksi saavutetaan 30-48 tunnin kuluessa.

P-CK-MBm:n käyttö sydäninfarktidiagnostiikassa on vähentynyt, kun käyttöön on tullut vielä sydänspesifisempiä merkkiaineita, kuten troponiini (4532 P -TnT). Tutkimuksella on kuitenkin merkitystä uusintainfarktien diagnostiikassa, sillä CK-MBm:n pitoisuus normaalistuu nopeasti akuutin sydänlihasvaurion jälkeen, kun taas TnT saattaa pysyä koholla jopa 2 viikkoa. Uudelleen kohonnut P -CK-MBm pitoisuus muutama päivä akuutin vaiheen jälkeen yhdessä korkean P -TnT:n kanssa voi olla merkki uusiutuneesta sydäninfaktista.

Sydämen operointi saatta kohottaa veren CK-MB-pitoisuutta samoin harvinaiset lihassairaudet ja alkoholimyrkytys.

CK-MB-massatulos voi nousta luurankolihasvauriossa. Matala CK-MBm/CK-aktiviteetti suhde viittaa luurankolihasvaurioon ilman sydäninfarktia. Tulos on kuitenkin vaikea arvioida, jos potilaalla on sekä akuutti sydän- että luurankolihasvaurio, ja tällöin voidaan saada väärä negatiivinen tulos sydänprosessin osalta.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712