Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

P -Bilirubiinikonjugaatit (4593 P -Bil-Kj )

Tarkistettu

12.04.2010

Tekopaikka

Vaasan KS/Kemian laboratorio/(06) 2132519

Yleistä

Bilirubiini muodostuu RES-soluissa hemoglobiinin hemistä ja kulkeutuu albumiiniin sidottuna maksasoluihin, joissa tapahtuu sen konjugaatio glukuronihappoon. Konjugoitunut bilirubiini eritetään sapen kautta suolistoon. Bilirubiinimäärityksessä (P -Bil) mitataan konjugoimattoman ja konjugoituneen bilirubiinin yhteenlaskettu pitoisuus. P -Bil-Kj-määritys mittaa konjugoituneen bilirubiinin pitoisuuden. Katso myös 4592 P-Bil

Indikaatiot

Hyperbilirubinemian etiologian selvittely.

Menetelmä

Fotometrinen (diatsoreaktio).

Tekotiheys

Arkisin.

Tulos valmiina

Tekopäivänä.

Häiriötekijät

Valo, hemolyysi ja lipemia. Elinten toimintakokeissa käytettävä Indocyanine Green (ICG, Indocyanine green for injection, Cardio-Green, Fox-Green) sitoutuu 98% plasmaproteiineihin ja voimakkaan valoabsorption takia aiheuttaa virheellisen korkeita tuloksia. P-Bil-Kj ja P-Bil ei saa määrittää näytteistä, joissa on tätä merkkiainetta.

Näyteastia

Li-hepariini geeliputki (vaaleanvihreä korkki).

Näytteenotto

Näytteenotossa vältettävä hemolyysiä. Näytteet on suojattava valolta.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) plasmaa tai seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy joitakin tunteja huoneenlämmössä, 3 vrk:tta jääkaapissa ja pakasteena pidempään.

Aluenäytteenotto

Erotettu näyte lähetetään valolta suojattuna huoneenlämpöisenä, jos se on saman päivän aikana laboratoriossa, muutoin kylmälähetys.

Viitearvot

Aikuiset: alle 5 µmol/l

Lapset:

0-14 pv alle 20 µmol/l
15 pv- alle 5 µmol/l
Tulkinta

Jos vapaa bilirubiini (Bil - Bil-Kj) on lisääntynyt ja konjugoitunut on normaali, löydös viittaa joko lisääntyneeseen bilirubiinituotantoon (hemolyysi, epäefektiivinen erytropoieesi) tai puutteelliseen absorptioon maksasoluihin (Gilbertin tauti) tai bilirubiinikonjugaatiohäiriöön (neonataali-ikterus, Crigler-Najjarin tauti).

Jos P-Bil-v on lievästi tai kohtalaisesti lisääntynyt ja P-Bil-Kj on kohtalaisesti tai voimakkaasti lisääntynyt, löydös viittaa maksavaurioon (hepatiitti, toksinen maksavaurio, rasvamaksa, maksakirroosi) ja/tai sappitieobstruktioon. Harvinaisempana mahdollisuutena tämän tyyppiseen löydökseen on konjugoituneen bilirubiinin häiriintynyt kuljetus maksasolun sisällä (Rotorin syndrooma) tai sen häiriintynyt erittyminen sappikapillaareihin (Dubin-Johnsonin syndrooma).

Lääkeaineista estrogeenit ja anaboliset steroidit sekä fenobarbitaali (maksan glukuroniditransferaasin stimuloijat) kohottavat konjugoitunutta bilirubiinia.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Katja Viitala p. 041 730 4070

Muutokset

*18.10.2016 Häiriötekijämuutos