Vaasa, laboratorio-ohjekirja

P -Bilirubiinikonjugaatit (4593 P -Bil-Kj )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

29.3.2023

Analysoiva laboratorio

Fimlab Vaasa/Kemian laboratorio

Yleistä

Bilirubiini muodostuu RES-soluissa hemoglobiinin hemistä ja kulkeutuu albumiiniin sidottuna maksasoluihin, joissa tapahtuu sen konjugaatio glukuronihappoon. Konjugoitunut bilirubiini eritetään sapen kautta suolistoon. Bilirubiinimäärityksessä (P -Bil) mitataan konjugoimattoman ja konjugoituneen bilirubiinin yhteenlaskettu pitoisuus. P -Bil-Kj-määritys mittaa konjugoituneen bilirubiinin pitoisuuden. Katso myös 4592 P-Bil

Indikaatiot

Hyperbilirubinemian etiologian selvittely.

Menetelmä

Fotometrinen (diatsoreaktio).

Tekotiheys

Arkisin.

Tulos valmiina

Tekopäivänä.

Häiriötekijät

Valo, hemolyysi ja lipemia. Elinten toimintakokeissa käytettävä Indocyanine Green (ICG, Indocyanine green for injection, Cardio-Green, Fox-Green) sitoutuu 98% plasmaproteiineihin ja voimakkaan valoabsorption takia aiheuttaa virheellisen korkeita tuloksia. P-Bil-Kj ja P-Bil ei saa määrittää näytteistä, joissa on tätä merkkiainetta.

Näyteastia

Li-hepariini geeliputki (vaaleanvihreä korkki).

Näytteenotto

Näytteenotossa vältettävä hemolyysiä. Näytteet on suojattava suoralta valolta.

Näyte (minimi)

1 ml (0.5 ml) plasmaa tai seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy suoralta valolta suojattuna ja eroteltuna huoneenlämmössä 2 vrk, jääkaapissa viikon ja pakastettuna puoli vuotta.

Aluenäytteenotto

Erotettu näyte lähetetään suoralta valolta suojattuna huoneenlämpöisenä, jos se on kahden vuorokauden aikana analysoivassa laboratoriossa, muutoin kylmälähetys.

Korkin ja tarran antama valosuojaus riittää eikä erillisiä foliokääreitä tarvita. Näytteitä ei kuitenkaan saa säilyttää suorassa auringonvalossa tai keinovalon välittömässä läheisyydessä.

Viitearvot

alle 30 pv ≤ 10 µmol/l
1 - 11 kk ≤ 4 µmol/l
≥ 1 v ≤ 5 µmol/l

Tulkinta

Jos vapaa bilirubiini (Bil - Bil-Kj) on lisääntynyt ja konjugoitunut on normaali, löydös viittaa joko lisääntyneeseen bilirubiinituotantoon (hemolyysi, epäefektiivinen erytropoieesi) tai puutteelliseen absorptioon maksasoluihin (Gilbertin tauti) tai bilirubiinikonjugaatiohäiriöön (neonataali-ikterus, Crigler-Najjarin tauti).

Jos P-Bil-v on lievästi tai kohtalaisesti lisääntynyt ja P-Bil-Kj on kohtalaisesti tai voimakkaasti lisääntynyt, löydös viittaa maksavaurioon (hepatiitti, toksinen maksavaurio, rasvamaksa, maksakirroosi) ja/tai sappitieobstruktioon. Harvinaisempana mahdollisuutena tämän tyyppiseen löydökseen on konjugoituneen bilirubiinin häiriintynyt kuljetus maksasolun sisällä (Rotorin syndrooma) tai sen häiriintynyt erittyminen sappikapillaareihin (Dubin-Johnsonin syndrooma).

Lääkeaineista estrogeenit ja anaboliset steroidit sekä fenobarbitaali (maksan glukuroniditransferaasin stimuloijat) kohottavat konjugoitunutta bilirubiinia.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*18.10.2016 Häiriötekijämuutos
*1.10.2020 Näytteen säilytys- ja alueohjeen päivitys.
*29.3.2023 Viitearvomuutos.