Uudelleenohjaus https://tutkimusohjekirja.fimlab.fi/ohjekirja/nayta.tmpl?sivu_id=322&setid=6779"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
15.4.2024
Fimlab/genetiikan laboratorio (03) 3117 5424.
Mikäli potilaalta on diagnoosivaiheessa löydetty BCR-ABL1 -fuusiogeenin Major-tyypin transkripti, tätä tutkimusta voidaan käyttää jäännöstaudin määrityksessä. Minor-tyypin transkripti tutkimus on pyydettävä erikseen (ks. ystäväll. lisätietoja tutkimuksen ”Hematologinen fuusiogeenin jäännöstautimääritys, seurantavaihe (kvant)” kohdalta).
Diagnoosivaiheen fuusiogeeniseulontatutkimusta varten on omat pyyntönumerot, katso ystävällisesti lisätietoja tutkimuksen ”Hematologinen fuusiogeeniseulonta, diagnoosivaihe (kval)” kohdalta.
BCR-ABL1 -fuusiogeeni syntyy kromosomitranslokaatiossa t(9;22)(q34.1;q11.2). Se on yksi tavallisimmista leukemioihin liittyvistä geneettisistä poikkeavuuksista. Translokaatiossa syntyvä ns. Philadelphia-kromosomi on kroonisen myelooisen leukemian (KML) tyyppipoikkeavuus, joka johtaa kromosomialueelle 9q34.1 paikantuvan ABL1-geenin ja kromosomialueelle 22q11.2 paikantuvan BCR-geenin fuusioon. Translokaation seurauksena syntyvä fuusiogeeni muuttaa onkoproteiinin rakennetta siten, että ABL1-proteiinin tyrosiinikinaasiaktiivisuus voimistuu. BCR-ABL1 -fuusiogeeni on osoitettavissa lähes kaikilta kroonista myelooista leukemiaa sairastavista ja n. 25-30 %:lla akuuttia lymfaattista leukemiaa (ALL) sairastavista aikuispotilaista. Pediatrisen ALL:n yhteydessä esiintyvyys on harvinaisempaa, n. 2-5 %:lla potilaista. BCR-ABL1 -fuusiogeeniä voidaan tavata harvinaisena myös akuutin myelooisen leukemian yhteydessä.
BCR-ABL1 -fuusiogeeni voi syntyä usealla tavalla riippuen siitä, missä kohdassa BCR– ja ABL1 -geenejä fuusioitumisen mahdollistavat katkokset tapahtuvat. Yleisimmät BCR-ABL1 -fuusiogeenin lähettityypit ovat b2a2 ja b3a2 (tyyppi Major, M-bcr), joita tavataan 98 %:lla kroonista myelooista leukemiaa sairastavista potilaista ja noin kolmanneksella BCR-ABL1 -positiivisista ALL-potilaista. M-bcr -lähettityypit b2a2 ja b3a2 syntyvät, kun BCR-geeni katkeaa ns. Major breakpoint cluster (M-bcr) -alueelta eksonien 12-16 väliltä, ja irronnut osa liittyy ABL1-geenin eksoniin 2.
Mikäli potilaalta on diagnoosivaiheessa löydetty joko b2a2 tai b3a2 -fuusiotranskripti (tyyppi Major), tätä tutkimusta voidaan käyttää jäännöstaudin määrityksessä.
BCR-ABL1 -fuusiogeenin molekyyligeneettisessä jäännöstautianalyysissä tutkitaan fuusiogeenin tuottaman lähetti-RNA:n määrää kvantitatiivisella PCR-tekniikalla Cepheid Xpert® BCR-ABL Ultra -menetelmällä. Kontrolligeeni on ABL1. Menetelmässä on käytössä kittikohtainen IS-kalibraattoriarvo, jota hyödynnetään vastauksen muuttamisessa IS-asteikolle (International Scale).
Kroonisen myelooisen leukemian (KML) jäännöstautianalytiikka, kun potilaalta on tunnistettu diagnoosivaiheen näytteestä BCR-ABL1 -fuusiogeenin lähetti b2a2 tai b3a2 (= lähettityyppi Major).
Näyte voidaan ottaa vain maanantaista torstaihin klo 14 mennessä, ei arkipyhää edeltävänä päivänä. Tutkimus on tehtävissä myös luuytimestä, ks. 4895 Bm-BCR-QR.
Kvantitatiivinen PCR, Cepheid Xpert® BCR-ABL Ultra -menetelmä.
Kahden viikon kuluessa.
9 ml EDTA-putki.
Merkitse putkeen todellinen näytteenottoaika (pvm ja kellonaika).
9 ml K2-EDTA-verta.
Ma-to huoneenlämmössä. Näytteen tulee olla genetiikan laboratoriossa 24 tunnin kuluttua näytteenotosta.
Tutkimuksesta annetaan lausunto, jossa ilmoitetaan mahdollisen jäännöstaudin määrä IS-asteikolla. Negatiivisen tuloksen yhteydessä ilmoitetaan PCR-ajossa saavutettu herkkyys.
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*19.11.2018 Tekopaikkamuutos Fimlab
*30.5.2022 Näytemäärä toistaiseksi 1x9 ml EDTA-verta.
*15.4.2024 Ohjaus master-ohjekirjaan.