Vaasa, laboratorio-ohjekirja

F -Norovirus, nukleiinihappo (kval) (4940 F -NoroNhO )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

18.10.2017

Tekopaikka

Vaasan KS / Kliinisen mikrobiologian laboratorio / (06)2132842

Yleistä

Norovirukset ovat yleisimpiä vatsatautien aiheuttajia. Norovirukset aiheuttavat usein epidemioita, esimerkiksi sairaaloissa ja muissa hoito- ja hoivalaitoksissa, kouluissa ja kylpylöissä. Noroviruksen itämisaika on 12-48 tuntia. Oireet (vatsakivut ja pahoinvointi, jonka jälkeen oksentelu ja ripuli) alkavat yleensä äkillisesti. Oirevaiheen kesto on yleensä 12-72 tuntia.

Indikaatiot

Akuutit oksennus/ripuliepäilyt yksilökohtaisessa diagnostiikassa sekä laitosepidemioiden ja vesi- tai ruokaperäisten epidemioiden selvittäminen. Jos oirekuva viittaa tyypilliseen virusperäiseen tautiin (= akuutti oksennus/ripulitauti, lähipiirissä/osastolla on edeltäviä tapauksia ja lähipäivinä ilmaantuu yleensä lisää oireilevia), niin norovirus on todennäköisin taudinaiheuttaja.

Esivalmistelut

Tätä tutkimusta käytetään noroviruksen diagnostiikkaan yksittäisten henkilöiden norovirusepäilyissä sekä laitosepidemioiden ja vesi- ja ruokaperäisten epidemioiden selvittämisessä. Epidemiatilanteissa näytteitä olisi hyvä ottaa useammasta (3-10) ripuloivasta potilaasta samanaikaisesti. Tilaa samanaikaisesti (erityisesti lasten virusripuliepidemioissa) myös 2594 F -RotaAg ja 1011 F -AdenAg. (Jos virustyyppisen taudin etiologia ei selviä näillä tutkimuksilla, tilaa vielä 1817 F-AstrNhO).

Oirekuvan perusteella voidaan harkita myös muita tutkimuksia. Jos tilanne viittaa enemmän bakteeriperäiseen ruokamyrkytykseen (= samanaikainen oireilu vain samaa ruokaa syöneillä; ei lisätapauksia seuraavina päivinä), niin tilaa (myös) 3442 F-BaktVi1 ja 3584 F-BaktVi3.

VKS:n osastojen epidemiaepäilyissä on otettava yhteys hygieniahoitajaan puh. 2405 tai 2407. Lisäksi on soitettava mikrobiologian laboratorioon puh. 2842, jos näytteitä toivotaan tutkittavan viikonloppuna.

Norovirus tarttuu hyvin herkästi. Muista hyvä käsihygienia ja tarpeellinen suojautuminen myös näytteenottovaiheessa. Näyttenottoputki on suljettava hyvin ja pakattava puhtaaseen muovipussiin, jotta näyte ei pääse aiheuttamaan tartuntoja näytteen käsittelijöille.

Menetelmä

Noroviruksen (genoryhmät I ja II) osoittaminen PCR-menetelmällä. Menetelmä tunnistaa kalikiviruksista vain norovirukset, ei sapoviruksia.

Tulos valmiina

Samana tai seuraavana päivänä näytteen saapumisesta laboratorioon. Sairaala/laitosepidemiaepäilyissä näytteitä tutkitaan tarvittaessa myös viikonloppuisin (soitto etukäteen laboratorioon puh. 2842).

Näyteastia

eSwab-liemikuljetusputki.(Poikkeustapauksissa, jos eSwab-putkea ei ole saatavilla, voidaan näytettä ottaa myös ulostepurkkiin). Tarkista, että eSwab-putki (tai ulostepurkki) on hyvin suljettu, puhdas päältä ja laitettu suljettuun muovipussiin.

Näyte (minimi)

Ripulivaiheen ulostetta eSwab-tikkuun, joka katkaistaan liemikuljetusputkeen.(Jos eSwab-putkea ei ole saatavilla, ripuliulostetta purkkiin n. 2/3 purkin tilavuudesta). (Oksennusta voidaan ottaa näytteeksi, jos ripulinäytettä ei saada, huomioiden kuitenkin, että tutkimus on validoitu vain ulostenäytteelle).

Näytteen säilytys

Lyhytaikainen (1-3 vrk) säilytys jääkaappilämpötilassa.

Tulkinta

Ripulitapauksissa norovirusten pitoisuus ulosteessa on korkeimmillaan ripulivaiheen aikana, jonka jälkeen viruspitoisuus laskee yleensä parin viikon sisällä merkittävästi.

Yhteyshenkilöt

Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918

Muutokset

*20.10.2016 Lisätty mahdollisuus tilata tutkimus viikonlopuksi
*18.10.2017 Tekopaikaksi muuttuu Vaasan KS, näyteastiaksi muuttuu eSwab