Vaasa, laboratorio-ohjekirja

B -Hemoglobiini S, osuus (6586 B -HbS )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

26.8.2024

Analysoiva laboratorio

HUSLAB/Erikoiskemian laboratorio, puh. 09 471 73778.

Yleistä

HbS on yleisin epänormaali hemoglobiini, jota esiintyy erityisesti päiväntasaajan alueella Afrikassa. Yleisyys vaihtelee yleensä 10-20% välillä, mutta Afrikan itä-rannikolla HbS:n esiintyvyys saattaa paikallisesti olla jopa 40-50 % väestöstä. Turkissa eteläosissa ja Kreikassa on alueita, joissa HbS-geenin osuus väestöstä on 25-30 %. Sirppisolutaudille tyypillistä ovat anemia, verisuonien tukkeutumisesta aiheutuvat kriisit ja pysyvät elinvauriot. Taudille ominainen punasolujen sirppimäi-nen muoto aiheutuu deoksigenoituneen HbS:n polymerisoitumisesta ja geelimuo-dostuksesta punasolun sisällä. Sirppimäiset punasolut tukkivat verisuonia ja aiheut-tavat hemolyysiä. Punasolujen sirppiytymisen määrä on suorassa suhteessa potilaan HbS:n määrään.

Indikaatiot

Sirppisolutaudissa esiintyvän veren HbS:n määritys hoidon seurantaa varten.

Näyteastia

3 ml EDTA-putki.

Näytteen säilytys

Jääkaapissa viikonlopun yli.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä.

Tulkinta

Tutkimuksessa ilmoitetaan hemoglobiini S:n prosenttiosuus potilaan kokonaishemoglobiinista (%). Tutkimuksella ei ole viitearvoja. Hoitava lääkäri tulkitsee tuloksen.

Huom! Sirppisolutaudin dianostiikka perustuu edelleen veren hemoglobiinifraktioiden 1564 B-Hb-Fr ja veren punasolumorfologian tutkimiseen 2643 B-Morfo.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*1.8.2021 Uusi tutkimus
*26.8.2024 Menetelmämuutos.