Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/10357"Fimlab-ohjekirjaan

__-Immunologisen määrityksen häiriötekijän selvitys (6614 __-Imm-Ong )

__-Immunologisen määrityksen häiriötekijän selvitys (6614 __-Imm-Ong )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Immunologisen määrityksen häiriötekijän selvitys (6614 __-Imm-Ong )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

6.3.2024

Analysoiva laboratorio

Vita.

Yleistä

Verinäytteessä olevat häiriötekijät, kuten erilaiset vasta-aineet, ristiinreagoivat yhdisteet sekä lääkeaineet saattavat häiritä immunologisia menetelmiä.

Yleisimpiä häiriötekijöitä ovat potilaan sisäsyntyiset, ns. heterofiiliset vasta-aineet. Heterofiilisia vasta-aineita on useilla terveillä henkilöillä, mutta ne aiheuttavat harvoin ongelmia, koska valtaosa kyseisistä vasta-aineista on heikon affiniteetin omaavia. Osalla potilaista ne kuitenkin reagoivat immunomenetelmässä käytettyjen vasta-aineiden kanssa ja aiheuttavat selvästi poikkeavia laboratoriotuloksia, jotka eivät sovi potilaan kliiniseen kuvaan ja ovat usein myös ristiriidassa potilaan muiden laboratoriotutkimusten kanssa. Vastaavanlaisia häiriötekijöitä ovat mm. hoitojen yhteydessä potilaan saamat anti-hiiri vasta-aineet (HAMA).

Heterofiilisten vasta-aineiden aiheuttamia häiriöitä tavataan yleisimmin gonadotropiinien (LH ja FSH), koriongonadotropiinin (hCG) ja tyreoglobuliinin (Tygl) sekä joskus tyreotropiinin (TSH) kohdalla, mutta häiriö voi esiintyä myös muiden hormonien ja yhdisteiden immunologisissa määrityksissä.

Esivalmistelut

Tutkimusta tilattaessa vastataan kysymykseen: Mikä on tutkittava analyytti? Jos epäillään esim. virheellistä rutiini-TSH -tulosta, vastataan "TSH". T4V-tutkimukselle on oma varmistustutkimuksensa 6160 S -T4-Vd.

Tulkinta

Heterofiilisten vasta-aineiden poistokäsittely ei aina välttämättä normalisoi tulosta täydellisesti, mutta saattaa vähentää häiriön astetta. Immunomenetelmissä, missä häiriön aiheuttaja on ensisijaisesti autovasta-aineen muodostama immunokompleksi (esim. makro-TSH, makroprolaktiini, usein IgG), biotiini (biotiini-streptavidiini -kompleksia hyödyntävät useat immunomenetelmät) tai streptavidiinivasta-aineet, ei heterofiilisten vasta-aineiden poisto ratkaise häiriön aiheuttamaa ongelmaa.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*06.03.2024 Uusi tutkimus, korvaa tutkimuksen 10051 IMM-ONG.