Uudelleenohjaus https://tutkimusohjekirja.fimlab.fi/ohjekirja/nayta.tmpl?sivu_id=322&setid=10357"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
6.3.2024
Vita.
Verinäytteessä olevat häiriötekijät, kuten erilaiset vasta-aineet, ristiinreagoivat yhdisteet sekä lääkeaineet saattavat häiritä immunologisia menetelmiä.
Yleisimpiä häiriötekijöitä ovat potilaan sisäsyntyiset, ns. heterofiiliset vasta-aineet. Heterofiilisia vasta-aineita on useilla terveillä henkilöillä, mutta ne aiheuttavat harvoin ongelmia, koska valtaosa kyseisistä vasta-aineista on heikon affiniteetin omaavia. Osalla potilaista ne kuitenkin reagoivat immunomenetelmässä käytettyjen vasta-aineiden kanssa ja aiheuttavat selvästi poikkeavia laboratoriotuloksia, jotka eivät sovi potilaan kliiniseen kuvaan ja ovat usein myös ristiriidassa potilaan muiden laboratoriotutkimusten kanssa. Vastaavanlaisia häiriötekijöitä ovat mm. hoitojen yhteydessä potilaan saamat anti-hiiri vasta-aineet (HAMA).
Heterofiilisten vasta-aineiden aiheuttamia häiriöitä tavataan yleisimmin gonadotropiinien (LH ja FSH), koriongonadotropiinin (hCG) ja tyreoglobuliinin (Tygl) sekä joskus tyreotropiinin (TSH) kohdalla, mutta häiriö voi esiintyä myös muiden hormonien ja yhdisteiden immunologisissa määrityksissä.
Tutkimusta tilattaessa vastataan kysymykseen: Mikä on tutkittava analyytti? Jos epäillään esim. virheellistä rutiini-TSH -tulosta, vastataan "TSH". T4V-tutkimukselle on oma varmistustutkimuksensa 6160 S -T4-Vd.
Heterofiilisten vasta-aineiden poistokäsittely ei aina välttämättä normalisoi tulosta täydellisesti, mutta saattaa vähentää häiriön astetta. Immunomenetelmissä, missä häiriön aiheuttaja on ensisijaisesti autovasta-aineen muodostama immunokompleksi (esim. makro-TSH, makroprolaktiini, usein IgG), biotiini (biotiini-streptavidiini -kompleksia hyödyntävät useat immunomenetelmät) tai streptavidiinivasta-aineet, ei heterofiilisten vasta-aineiden poisto ratkaise häiriön aiheuttamaa ongelmaa.
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*06.03.2024 Uusi tutkimus, korvaa tutkimuksen 10051 IMM-ONG.