Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/14341"Fimlab-ohjekirjaan

S -Tyreotropiini, makro ja muut häiriötekijät (6807 S -TSHmakr )

S -Tyreotropiini, makro ja muut häiriötekijät (6807 S -TSHmakr )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Tyreotropiini, makro ja muut häiriötekijät (6807 S -TSHmakr )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

29.01.2024

Analysoiva laboratorio

Nordlab/030 660 6767.

Yleistä

Tutkimusta S -TSHmakr käytetään tilanteessa, jossa TSH-menetelmää häiritseväksi tekijäksi epäillään ensisijaisesti makro-TSH:ksi kutsuttua immunokompleksia. Makro-TSH:n esiintyvyys väestötasolla on arviolta 0.6-1.6 %. Häiriövaikutus poistetaan polyetyleeniglykoli- eli PEG-saostuksella ja sekä käsittelemättömästä että PEG-käsitellystä seeruminäytteestä mitataan TSH. Immunologisen määrityksen häiriötekijän selvityksessä 6614 -Imm-Ong tehtävä heterofiilisten vasta-aineiden poisto ei ratkaise makro-TSH:n aiheuttamaa ongelmaa, mutta sen sijaan S -TSHmakr kattaa myös heterofiiliset vasta-aineet.

Indikaatiot

Kliinisen kuvan kanssa ristiriidassa olevan ja ensisijaisesti virheellisen korkeaksi epäillyn TSH-pitoisuuden selvittely.

Esivalmistelut

Tutkimusta tilattaessa vastataan kysymykseen: Mikä tutkimus? Jos epäillään esim. virheellistä rutiini-TSH -tulosta, vastataan "TSH". T4V-tutkimukselle on oma varmistustutkimuksensa 6160 S -T4-Vd.

Menetelmä

Heterofiilisten vasta-aineiden poisto immunologisesti. Alkuperäinen virheelliseksi epäilty tutkimus tehdään sekä alkuperäisestä näytteestä että käsitellystä näytteestä ja tuloksista annetaan lausunto. Tarvittaessa tehdään muita kokeita häiriön selvittämiseksi (näytteen laimennuskäyrä). Erikoistekniikat analyytin mukaisesti.

Tekotiheys

Tarvittaessa arkisin.

Tulos valmiina

Viikon kuluessa.

Näyte (minimi)

2 ml seerumia (TSH-varmistus).

Näytteen lähetys

Näytteet lähetetään huoneenlämmössä, mikäli ne ovat perillä analysoivassa laboratoriossa vuorokauden kuluessa ja muutoin kylmälähetys. Viikkoa pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.

Tulkinta

Vastauksena ilmoitetaan pitoisuudet S -TSH ja S -TSHmakr. Lisäksi lausutaan, voidaanko näytteessä todeta PEG-saostuksen perusteella häiriötekijävaikutusta. PEG-käsittely itsessään ilman häiriötekijää voi laskea TSH-pitoisuutta jopa 40 %, joten muutoksen harmaa alue on 40-60 % ja merkittäväksi katsotaan vasta pitoisuuden jääminen alle 40 % alkuperäisestä.

Viite makro-TSH:sta on vahva, jos PEG-saostuksen jälkeinen saanto on alle 10(-20) % alkuperäisestä 10 mU/l ylittävästä TSH-pitoisuudesta.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*29.01.2024 Uusi tutkimus