Vaasa, laboratorio-ohjekirja

S -Herpes simplex virus, vasta-aineet (1615 S -HSVAb )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

12.1.2021

Tekopaikka

Fimlab Laboratoriot Oy/Tampereen toimipiste.

Yleistä

HSV:n aiheuttama infektio on yleinen (erityisesti HSV-1), ja se tarttuu lähinnä suun ja genitaalialueiden limakalvokontaktin kautta. HSV-1 aiheuttaa perinteisesti primaari-infektiona huuliherpeksen ja HSV-2 genitaaliherpeksen, joskin eri virustyyppien aiheuttamat taudinkuvat ovat nykyisin sekoittuneet. Primaari-infektion jälkeen virus voi ajoittain reaktivoitua, ja aiheuttaa yleensä primaaritaudin kaltaisen taudinkuvan. HSV aiheuttaa myös meningiittinä tai enkefaliittina, ja se voi tarttua synnytyksen yhteydessä virusta erittävästä äidistä lapseen, ja aiheuttaa vakavan taudin.

Indikaatiot

Tuoreen Herpes simplex -virus (HSV) primaari-infektion toteaminen kertanäytteestä. Sairastetun infektion/immuniteetin selvittäminen. Keskushermostoinfektioissa on HSV-nukleiinihappo-osoitus ensisijainen tutkimus (4404 Li-HSVNhO). Uusinta-infektioissa ja reaktivaatioissa IgM-vaste voi olla vaihteleva. Tällöin suositellaan ensisijaisesti HSV nukleiinihapon osoitustestiä esim. rakkulanesteestä (1860 -HSVNhO).

Esivalmistelut

Epäiltäessä HSV:n aiheuttamaa keskushermostoinfektiota tulee tilata ja ottaa likvornäyte 4407 Li-HSVAb.

Menetelmä

Entsyymi-immunologinen määritys IgG- ja IgM-luokan vasta-aineille.

Tulos valmiina

Tutkimus suoritetaan kerran viikossa.

Häiriötekijät

Valmistaja on testannut seuraavien mahdollisten häiriötekijöiden vaikutusta testiin: ANA, AMA, koholla oleva totaali IgG ja IgM; syöpäpotilaiden, dialyysipotilaiden ja elinsiirtopotilaiden näytteet; vasta-aineet mm. Varicella zoster -virusta, Epstein-Barr -virusta, Cytomegalovirusta, Toxoplasma gondiita ja hepatiitti B -virusta kohtaan ja lisäksi IgM-testin osalta vasta-aineet Epstein-Barr -virusta, vihurirokkovirusta, sikotautivirusta ja tuhkarokkovirusta kohtaan. Minkään näistä tekijöistä ei todettu vaikuttavan testin tulokseen. Kuitenkin, mahdollinen ristireaktiivisuus Varicella zoster -viruksen kanssa on huomioitava.

Joissakin yksittäisissä HSV2 positiivisissa tapauksissa testi on antanut väärän negatiivisen tuloksen. IgG-testin sensitiivisyys on tutkimuksissa osoittautunut olevan 93.3-100% ja spesifisyys 98.3-100%; IgM-testin sensitiivisyys 92% ja spesifisyys 95.8%.

Näyteastia

Seerumigeeliputki 5/4ml

Näyte (minimi)

1 ml seerumia.

Näytteen säilytys

Näyte säilyy viikon jääkaappilämpötilassa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.

Näytteen lähetys

Ma - pe huoneenlämmössä.

Viitearvot

Negatiivinen.

Tulkinta

Vastaukseen liitetään lausunto. Tutkimus ei erottele HSV1- ja HSV2-infektioita toisistaan.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: Sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918.

Muutokset

*1.3.2013 Tekopaikkamuutos
*7.4.2016 Näyteputki muutos
*12.1.2021 Tekopaikka-, menetelmä- ja viitearvomuutos