Vaasa, laboratorio-ohjekirja

Pt-Insuliini-koe (1703 Pt-Insu-R )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

1.8.2019

Tekopaikka

P -Gluk: Vaasan ks/ Kemian laboratorio/ 06-213 2519. S -GH: HUSLAB-talon automaatiolaboratorio (K1)/ Immulite 2000 työpiste/ 050 4270909.

Yleistä

Hypoglykemia stimuloi hypotalamuksen välityksellä kasvuhormonin ja ACTH:n eritystä. Hypoglykemia aiheutetaan laskimonsisäisellä insuliiniruiskeella. Koetta käytetään hypotalamus-hypofyysijärjestelmän toiminnan tutkimiseen. Näytteestä määritetään glukoosi ja kasvuhormoni.

Indikaatiot

Aikuisen hypopituitarismiepäilyn selvittäminen. Lapsilla kasvuhormoniputteen selvittäminen. Cushingin oireyhtymän ja depression erotusdiagnostiikka.

Esivalmistelut

2 kanyylia. Hypoglykemiavaaran takia on oltava saatavilla 10% glukoosiliuos.

Potilasohje

Potilas paastoaa edellisestä illasta lähtien 12 tuntia ja on vuoteessa kokeen ajan. Tupakanpoltto on kielletty. Vettä saa nauttia (1 - 2 dl) ja WC:ssä käydä. Kaikki lääkkeet, jotka eivät ole ehdottoman välttämättömiä, lopetetaan viimeistään vuorokautta ennen kokeen alkua. Hoitava lääkäri antaa tarkemmat ohjeet lääkityksen tauottamisesta.

Toimintakokeen suoritus

Koe tehdään lääkärin valvonnassa, koska potilaalle voi kehittyä vakava hypoglykemia. Kokeen onnistuminen edellyttää, että veren sokeri laskee alle arvon 2.2 mmol/l.

Koe aloitetaan aamulla. Potilaalle laitetaan laskimokanyylit näytteenottoa ja mahdollista glukoosi-infuusiota varten.

Paastonäytteitten ottamisen jälkeen potilaan laskimoon ruiskutetaan lyhytvaikutteista insuliinia (esim. Insulin Novorapid) iv 0.15 yks/kg, annoksen voi nostaa ad 0.3 yks/kg, jos epäilee insuliiniresistenssiä. Jos taas hypopituitarismi on todennäköinen, annokseksi riittää 0.05-0.1 yks/kg.

Potilaalle, jolla on hypoglykemiataipumus, annetaan pienempi annos (0.05 yksikkö/kg).

Verinäytteet potilaasta otetaan 30, 60, 90 ja 120 min kuluttua insuliinin ruiskuttamisesta.

HUOM! Insuliinin ruiskuttaminen potilaaseen voi aiheuttaa vakavan hypoglykemian. Potilasta on kokeen ajan valvottava tarkoin ja varauduttava glukoosin antoon tarvittaessa. Varsinkin hypofyysin vajaatoimintaa sairastavat voivat olla herkkiä insuliinille. Heti kokeen päätyttyä potilaalle annetaan ruokaa.

Näytteet:

P -Gluk: 0, 30, 60, 90, 120 min. S -GH: 0, 30, 60, 90, 120 min. Katso lisätiedot näytteiden käsittelystä 1471 P -Gluk ja 2035 fS-GH.

Näytteitä otettaessa hypoglykemia on varmistettava pikamittarilla ihopistosnäytteestä.

Menetelmä

P -Gluk: Fotometrinen heksokinaasimenetelmä. S -GH: Immunokemiluminometrinen

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe)

Tulos valmiina

P -Gluk: Samana päivänä S -GH: Noin kolmen viikon kuluessa.

Tulkinta

Kasvuhormonin pitoisuus nousee vähintään tasolle 3 µg/l. Enimmäkseen koetta käytetään epäiltäessä kasvuhormonin ja/tai ACTH:n erityksen vähyyttä hypofyysissä. Käyttöindikaationa Cushingin oireyhtymän yhteydessä on pelkästään sen erottaminen depressiosta: Cushingissa ei saada vastetta mutta depressiossa on normaali vaste. Koetta edeltävä dieetti voi vaikuttaa GH-vasteeseen. 3 vrk vähäkalorisen dieetin jälkeen ovat GH-vasteet suuremmat kuin tavanomaisen dieetin jälkeen.

Yhteyshenkilöt

Sairaalakemisti Anne Hänninen puh. 041 730 6712

Muutokset

*7.10.2015 Tulkinta-muutos
*5.4.2016 Ajoitusmuutos, kortisoli poistettu
*1.8.2019 Tekopaikkamuutos