Vaasa, laboratorio-ohjekirja

__-Seksivälitteiset mikrobit, nukleiinihappo (kval) (20957 __-STINhO )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

Tarkistettu

28.12.2020

Tekopaikka

Fimlab Laboratoriot Oy/Tampere. Molekyylibiologia, puh. (03) 311 76151.

Yleistä

Menetelmä tunnistaa seuraavien 7 mikrobin nukleiinihappoa: Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urelyticum, Ureaplasma parvum ja Trichomonas vaginalis.

Indikaatiot

Chlamydia trachomatis, Mycoplasma genitalium ja Trichomonas vaginalis -infektioiden diagnostiikka. Opportunististen taudinaiheuttajien selvittely.

Huom! Chlamydia trachomatis ja Neisseria gonorrhoeae -seulontaan suositellaan ensisijaisesti tutkimuksia 4816 U -CtGcNhO tai 1738 -CtGcNhO.

Menetelmä

Multiplex-polymeraasiketjureaktio (multiplex-PCR).

Tekotiheys

Tulos valmiina 1-3 arkipäivän sisällä näytteen saapumisesta laboratorioon.

Näyte (minimi)

Naisten serviiteissä cervix-näyte on ensisijainen, koska sen herkkyys on virtsanäytettä parempi.

Virtsanäyte: Ennen näytteen ottamista potilaan tulisi olla virtsaamatta vähintään 2 tuntia. Alapesua ei tule suorittaa ennen näytteenottoa. Näytteeksi otetaan n. 50 ml alkuvirtsaa puhtaaseen muoviastiaan. Alkuvirtsasta lähetetään n. 5-8 ml hyvin suljetussa 10 ml:n kierrekorkillisessa muoviputkessa laboratorioon.

Cervixnäyte: Näytteenottovälineet: Copan ESwab Collection Kit (nukkatikku + näytteekuljetusputki). Puhdista cervix limasta ennen näytteenottoa toisella pumpulipuikolla (ei pakkauksessa). Ota näyte endocervixistä nukkatikulla kiertämällä tikkua n. 5 sekunnin ajan cervix-kanavassa. Aseta tikku ESwab näytteenkuljetusputkeen huolellisesti varoen kontaminaatioita ja roiskeita. Tikku katkaistaan putkeen ja jätetään sinne. Merkitse putki huolella ja lähetä laboratorioon.

Näytteen säilytys

1-3 vrk (yli viikonlopun) jääkaappilämpötilassa.

Näytteen lähetys

Huoneenlämmössä näytteenottopäivänä.

Viitearvot

Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium ja Trichomonas vaginalis: normaalisti negatiivinen.

Tulkinta

Mikrobien, joiden asema taudinaiheuttajina on kiistatta osoitettu (Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Mycoplasma genitalium, Trichomonas vaginalis) kohdalla positiivista löydöstä voi pitää osoituksena infektiosta. Muiden mikrobien kohdalla kliinistä merkitystä arvioitaessa löydös on suhteutettava kliiniseen kokonaistilanteeseen. Ureaplasmat ovat varsin yleisiä löydöksiä ja katsotaan kuuluvaksi urogenitaalielinten normaaliflooraan, mutta niillä voi olla osuutta esimerkiksi raskauskomplikaatioissa.

Yhteyshenkilöt

Fimlab Vaasa: sairaalamikrobiologi Roosa Jämsén p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. 041 730 3918

Muutokset

*5.1.2021 uusi tutkimus, korvaa tutkimuksen 8490 -UroGNhO