Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6824"Fimlab-ohjekirjaan

F -Salmonella, viljely (2608 F -SalmVi )

F -Salmonella, viljely (2608 F -SalmVi )

Vaasa, laboratorio-ohjekirja

F -Salmonella, viljely (2608 F -SalmVi )

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet

Tarkistettu

08.01.2024

Analysoiva laboratorio

Fimlab Tampere.

Indikaatiot

Aiemmin todetun erittäjän tai etiologialtaan selvitetyn epidemian (ehdottomasti maininta lähetteeseen!) kontrolli. Käytetään myös selvitettäessä oireettoman potilaan salmonella-kantajuutta.

Ripulipotilaan oireiden perusteella on mahdotonta päätellä, onko kyseessä salmonellan, shigellan, kampylobakteerin vai yersinian aiheuttama infektio. Mikäli taudin aiheuttaja ei ole selvillä, tulee näytteestä aina pyytää 23458 F-BaktNhO -tutkimus, jolla etsitään taudinaiheuttajia laajemmin.

Esivalmistelut

Selvitettäessä ripulitautien bakteerietiologiaa pyydettävä tutkimus on 3442 F -BaktVi1, jossa tutkitaan salmonellan lisäksi myös shigella, yersinia ja kampylobakteeri.

Muista hyvä käsihygienia jo näytteenottovaiheessa.

Potilasohje

Katso erilliset potilasohjeet Avföringsprov vid misstanke om salmonella ja Ulostenäyte salmonellaepäilyssä.

Menetelmä

Selektiivinen rikastusviljely. Löydetyt uudet salmonellat tunnistetaan serotyyppitasolle (lähetetään THL:ään nimeämistä varten) ja niille tehdään herkkyysmääritys.

Tekotiheys

Arkisin (ma-pe).

Tulos valmiina

Negatiivinen tulos on käytettävissä toisena työpäivänä näytteen saapumisesta laboratorioon, positiivinen tulos vie 3(-4) työpäivää.

Näyteastia

Ulostepurkki

Näytteenotto

Näyte otetaan ennen mahdollista antibioottilääkityksen aloitusta ja se toimitetaan tarvikejakelun (B3) kylmätiskiin.

Näyte (minimi)

Ulostetta tehdaspuhtaassa näytepurkissa väh. 1/3 purkin tilavuudesta.

Näytteen säilytys

Näytteet toimitetaan mahdollisimman nopeasti laboratorion tarvikejakelun (B3) kylmätiskiin. Ellei näin voida tehdä, näytteet säilytetään jääkaapissa ennen kuljetusta (ei ruokien yhteydessä!). Näytteet säilyvät jääkaappilämpötilassa 1 - 2 vrk.

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Positiivinen tulos on merkki salmonellainfektiosta/kantajuudesta. Salmonellan eradikoituminen tulkitaan tapahtuneeksi, jos saadaan kolme peräkkäistä negatiivista näytettä. Positiivisen viljelyvastauksen jälkeen on tarkoituksenmukaisinta ottaa seuraava seurantanäyte viikon kuluttua, negatiivisen vastauksen jälkeen näytteenottoväli voi olla vähän lyhyempi. Potilaan saama antibioottilääkitys voi aiheuttaa negatiivisen viljelytuloksen.

Lisätietoja

Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786

Muutokset

*08.01.2024 Tekopaikkamuutos.