Vaasan keskussairaala, laboratorio-ohjekirja

Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset | Tiedotteet

__-Streptococcus pneumoniae, antigeeninosoitus virtsasta (3326 __-StpnAg )

Tarkistettu

14.9.2017

Tekopaikka

Vaasan KS/Kl.mikrobiologian laboratorio / (06) 2132842

Yleistä

Streptococcus pneumoniaen (pneumokokki) aiheuttamia vakavia infektioita ovat mm. keuhkokuume, sepsis ja aivokalvontulehdus. Keuhkokuumeen yhteydessä pneumokokkiantigeeniä pääsee virtsaan, josta tehtävää antigeenininosoitusta voidaan käyttää pneumokokkikeuhkokuumeen pikadiagnosoinnissa. Antigeeninosoitus ei kuitenkaan mahdollista pneumokokin antibioottiherkkyystutkimusta, joten keuhkokuumetta tai muuta septistä pneumokokki-infektiota epäiltäessä on ehdottomasti otettava myös veriviljelyt (1153 B -BaktVi).

Indikaatiot

Pneumokokkikeuhkokuumeen osoittaminen nopeasti (mm.päivystystilanteet).

Menetelmä

Kvalitatiivinen antigeeninosoitus kaupallisella testikitillä. Testikitti sisältää sisäisen kontrollin testisuorituksen onnistumisen arvioimiseksi.

Häiriötekijät

Pneumokokkiantigeenitesti virtsasta on varsin herkkä ja tarkka tutkimus. Kuitenkin tietyt muut bakteeriantigeenit virtsasta saattavat antaa väärän positiivisen tuloksen. Jos samanaikaista bakteriuriaa pidetään mahdollisena, on myös otettava virtsaviljely (8005 U -BaktSeu). Myöskään negatiivinen testitulos ei täysin sulje pois pneumokokkikeuhkokuumetta. Muutaman päivän sisällä pneumokokkirokotuksesta tai (onnistuneesta) antibioottihoidosta voi testi myös antaa väärän positiivisen tuloksen. On lisäksi huomattava, että testin toimivuutta pienten lasten (alle 3-5-vuotiaat) pneumoniadiagnostiikassa ei ole selvitetty. Mahdollisesti pinnallisemmat pneumokokki-infektiot ja pelkkä kantajuuskin voivat aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia.

Näyteastia

10 ml säilöntäaineeton muoviputki (esim. beigekorkkinen vakuumiputki REF 364915 tai punakorkkinen muoviputki) tai boorihappoa säilöntäaineena sisältävä putki

Näytteenotto

Kuten virtsan bakteeriseulontanäyte (8005 U -BaktSeu). Virtsan rakossaoloajalle ei ole vaatimusta.

Näyte (minimi)

4-10 ml virtsaa

Näytteen säilytys

Säilytys huoneenlämmössä, enintään 24 h. (Pitempiaikainen säilytys jääkaapissa tai pakastettuna).

Viitearvot

Negatiivinen

Tulkinta

Vastaus on joko positiivinen tai negatiivinen ja tulos on valmiina 2 tunnin kuluessa näytteen ottamisesta.

Yhteyshenkilöt

Mikrobiologi Roosa Savolainen p. 041 730 3503, ylilääkäri Suvi-Sirkku Kaukoranta p. (06) 213 2840.

Muutokset

*14.9.2017 näyteastia