Uudelleenohjaus "https://fimlab.fi/tutkimus/6451"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
30.5.2024
Fimlab Laboratoriot oy, Tampere/ Asiakaspalvelu puh. (03) 3117 4445.
Insuliinin erittyessä haiman beetasoluista proinsuliinimolekyyli pilkkoutuu siten, että muodostuu insuliinimolekyyli ja C-peptidimolekyyli. C-peptidin esiintyminen verenkierrossa merkitsee aina endogeenisen insuliinituotannon olemassaoloa, myös diabeetikoilla. C-peptidin puoliintumisaika perifeerisessä veressä on noin 20 min ja insuliinin noin 10 min. Insuliinierityksen riittävyyttä voidaan arvioida myös aterian jälkeen mitattavalla ns. stimuloidulla C-peptidillä 6395 P -C-PeptA.
Glukagonikokeen 1457 Pt-Glkg-R1 yhteydessä suoritettavilla C-peptidimäärityksillä saadaan endogeenisesta insuliinituotannosta luotettavampi kuva kuin yksittäisellä C-peptidimäärityksellä.
Potilaan oman insuliinituotannon selvittely insuliinihoitoisessa diabeteksessa, aikuistyyppisessä diabeteksessa ennen insuliinihoidon aloittamista sekä erilaisten hypoglykemiatilojen yhteydessä.
Tutkimuksessa 6369 fP-C-Pept 10 – 14 tunnin paasto näytteenottoa edeltävästi. Aterian jälkeinen tutkimus 6395 P -C-PeptA otetaan yleisimmin 2 tunnin kuluttua aamupalan (300 – 400 kcal) syömisestä.
P -C-Pept: elektrokemiluminesenssi (ECLIA)
P -Gluk: entsymaattinen määritys
Arkipäivisin.
P -C-Pept: Li-hepariinigeeliputki 5/3 ml
P -Gluk: Fluoridisitraattiputki Vacuette FC Mix Tube (3 ml 454514 tai 2 ml 454511), harmaa korkki. Putki on sekoitettava käännellen käsin ylösalaisin vähintään 10 - 15 x heti näytteenoton jälkeen.
P -C-Pept: 1 ml (0.5 ml) plasmaa.
P -Gluk: 1 ml (0.5 ml) plasmaa.
P -C-Pept: 4 h huoneenlämmössä, 1 vrk jääkaapissa +5 °C, pitempiaikainen säilytys pakastettuna -20 °C.
P -Gluk: Kokoverinäyte säilyy sentrifugoimatta yhden vuorokauden huoneenlämpötilassa ja jääkaapissa. Erotettu plasmanäyte säilyy 2 vrk huoneenlämpötilassa tai jääkaapissa +5 °C. Ei säily pakastettuna.
P -C-Pept: Näyte voidaan lähettää geeliputkessa sentrifugoimatta huoneenlämmössä, mikäli se on perillä tekopaikassa 4 tunnin kuluessa näytteenotosta. Eroteltu näyte lähetetään vuorokauden sisällä näytteenotosta kylmässä. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
P -Gluk: Erotettu plasmanäyte säilyy 48 tuntia huoneenlämmössä tai jääkaappilämpötilassa. Ei saa pakastaa.
Molemmat näytteet analysoidaan Tampereella.
P -C-Pept: 0.37 – 1.47 nmol/l
C-peptiditulos on aina suhteutettava näytteenottohetkellä vallitsevaan plasman glukoosipitoisuuteen, joka määritetään automaattisesti eri putkesta P -C-Pept -tutkimuksen yhteydessä.
C-peptidimäärityksellä voidaan selvittää insuliinihoitoa saavan diabeetikon haiman oma insuliinin erityskyky. Diabeetikon C-peptidiarvot ovat riippuvaisia diabetestyypistä, taudin kestoajasta, potilaan iästä ja painosta. Aterian jälkeinen C-peptidipitoisuus on yleensä alle 0.70 nmol/l insuliinihoitoa tarvitsevilla diabeetikoilla. P -C-PeptA on keskeinen etenkin niille potilaille, joilla paastoglukoosi on normaalitasolla tai enintään 7 mmol/l. C-peptidipitoisuuden perusteella voidaan arvioida insuliinin puutetta vain, jos plasman glukoosipitoisuus on yli 7 mmol/l.
Ylipainoisilla henkilöillä ja vanhuksilla saadaan korkeampia arvoja ja munuaisten vajaatoiminnassa C-peptidipitoisuudet voivat olla virheellisen korkeita. Hypoglykemian aikana mitattu C-peptidipitoisuus yli 0.20 nmol/l viittaa epätarkoituksenmukaiseen insuliinieritykseen ja mahdollisesti insulinoomaan.
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*29.3.2023 Uusi tutkimus. Korvaa tutkimuksen 2503 fS-C-Pept.
*30.5.2024 Linkkaus Fimlabin ohjekirjaan.