Uudelleenohjaus https://tutkimusohjekirja.fimlab.fi/ohjekirja/nayta.tmpl?sivu_id=322&setid=6070"Fimlab-ohjekirjaan
Se även / Ks. myös: Ohjekirjan etusivu | Aakkosellinen luettelo | Aiheenmukainen lista | Päivitykset |Tiedotteet
2.12.2021
Fimlab Vaasa/Kemian laboratorio/(06) 213 2520, Pietarsaaren sairaalan laboratorio/(06) 786 2260, Selkämeren sairaalan laboratorio/(06) 213 2796.
Laktaattia syntyy glykolyysissä. Esim. hapen puute ja eräät entsyymipuutokset aikaansaavat laktaatin kertymisen elimistöön ja soluista laktaatti siirtyy verenkiertoon. Veren laktaatti/pyruvaatti-suhde kuvastaa solujen hapetus/pelkistyspotentiaalia ja on tasoa 10-20. Suhde voidaan laskea kaavasta 1000 x laktaatti/pyruvaatti (ks. B -Pyruv).
Kudoshapetuksen arviointi, hyperlaktasemian (diabetes, perinnölliset entsyymipuutokset, mitokondriaaliset taudit) diagnostiikka ja seuranta sekä intoksikaation seuranta.
Jos potilaasta on tilattu/aiotaan tilata verikaasuanalyysi (aB-VeKaasT tai vB-VeKaasT), älä tilaa laktaattia erikseen.
Entsymaattinen amperometrinen.
Päivittäin. Päivystystutkimus.
0.5 tunnin kuluessa näytteen saapumisesta laboratorioon.
Etyleeniglykolimyrkytyksessä menetelmä mittaa myös glykolihappoa, jolloin saadaan huomattavan korkeita tuloksia.
Verikaasuruisku Radiometer safePICO Aspirator, ks. käyttöohje.
Pietarsaaren sairaalassa käytetään Li-hepariiniputkea.
Verikaasuruisku sekoitetaan heti ja poistetaan ilmakuplat. Li-Hepariiniputki säilytetään kylmässä ja mitataan mahdollisimman nopeasti.
0.5 ml (40 µl) hepariiniverta.
Verikaasuruiskuun tai vakuumiputkeen otettu näyte on mitattava 30 min kuluessa näytteenotosta, ellei sitä ole jäähdytetty välittömästi alle +5 °C lämpötilaan.
Aikuiset, vena | 0.5-2.2 mmol/l |
Aikuiset, arteria | 0.5 - 1.6 mmol/l |
Vastasyntyneillä veren laktaattipitoisuudet ovat n. 30-50% aikuisten arvoja korkeammat ja alle 7-vuotiailla lapsilla veren laktaatin viitearvojen yläraja on vielä n. 20% aikuisten arvoja korkeampi.
Jo vähäinenkin työ johtaa laktaattiarvojen kohoamiseen veressä. Kohonneita arvoja on mm. seuraavissa taudeissa: kudosanoksia (esim. shokki, jossa arvot yli 8 mmol/l liittyvät huonoon ennusteeseen), maitohappoasidoosi ja diabeteksen ketoasidoosi. Kliinisesti merkittävän hyperlaktasemian syy on yleensä nopeasti alkanut, voimakas hypoksia. Kroonisessa hypoksiassa laktaatti ei yleensä juurikaan nouse. Diabeettisessa ketoasidoosissa laktaatti voi olla ketohappojen ohella pääasiallinen happokomponentti. Kohonneita veren laktaattipitoisuuksia tavataan myös alkoholin käytössä, salisylaatti- ja metanoli-intoksikaatioissa, nesteen menetystiloissa, maligniteeteissa, aineenvaihduntasairauksissa (glykogenolyysit ja mitokondriaaliset taudit lapsilla) ja tiamiinin puutteessa.
Ammattilaisneuvonta Pohjanmaa 041 7314 786
*4.6.2020 Lisätty hepariiniputki näyteastiavaihtoehdoksi.
*2.12.2021 Poistettu fluoridisitraattiputki.